15 let delovanja domoljubnega društva

350

Kulturni program ob 15 letnici delovanja Društva generala Maistra za Zasavje v okviru Zveze društev general Maister je potekal v sredo, 21. junija 2023, v galeriji EVJ Kisovec.

Uvodni pesmi Riharda Majcna in Jerneja Pikla je sledil uvodni pozdrav ter pesem, ki jo je predstavila Tinkara Pograjc, sedmošolka iz Zagorja.

Predsednik društva, Radigoj Perger, je v nagovoru izpostavil začetke in cilje delovanja društva in zgledno sodelovanje med društvi ter z Zvezo društev general Maister. Pridružila se mu je prva predsednica, gospa Ana Režun, ki se je v kratkem, a čustvenem nagovoru spomnila začetkov delovanja društev, pobudnika, Mira Štrajherja in drugih, ki so pogumno zakorakali v ustanavljanje društva.

Žal se na dogodek niso odzvali župani revirskih občin, ki so bili zadržani z drugimi obveznostmi, Z veseljem pa so navzoči pozdravili predsednico Zveze društev general Maister, gospo Lučko Lazarev Šerbec, ki s svojo prisotnostjo na dogodkih in spremljanjem vsebin delovanja zasavskega društva, kaže naklonjenost in spoštovanje dela vseh prostovoljcev, ki usmerjajo delo regijskega društva. Predsednica je v svojem govoru poudarila paralelo med Maistrovim bojem za narodnostne in politične potrebe Slovencev v začetki 20. stoletja in današnjimi potrebami po povezovanju vseh Slovencev, po ohranjanju domoljubnih, trajnostnih, zelenih vrednot hitro spreminjajoče se družbe.

V nadaljevanju so vsi prisotni lahko pogledali multimedijski prikaz delovanja in doseganja zastavljenih ciljev društva v prvih petnajstih letih delovanja. Prikaz je nastal na podlagi fotografij članov društva, predvsem ljubiteljskega fotografa, Bruna Urbanije.

Obiskovalci so si v dvorani lahko ogledali razstavljene panoje s povzetki likovnih in literarnih del učencev, ki so v preteklih letih sodelovali na domoljubnih društvenih natečajih.

Ob zaključku dogodka sta učenki, Kiara Zagorc iz Trbovelj, in Kaja Režun iz Zagorja prebrali svoji razmišljujoči literarni deli,

Rihard Majcen pa se je poslovil z aktualno pesmijo Frana Milčinskega.

Vroč junijski popoldan je še dodatno ogrelo neformalno druženje po dogodku.

Vabimo vas, da spremljate delo društva na spletni strani (http://dgmzasavje.blogspot.com/), veseli pa bomo novih članov s svežimi idejami in željo po medgeneracijskem druženju! Kontakt: predsednik Radigoj Perger ( radigoj.perger@lj-kabel.net; 041-609-873 ).

Zapisala: mag. Mojca Lazar Doberlet, DGMZ Foto: arhiv DGMZ