22. shod markacistov gostila Lisca

574

V prijetnem sončnem dopoldnevu smo se večinoma, kot se za planince tudi spodobi, s pohodnim korakom navkreber, na Lisco podali že aktivni markacisti v regijah Posavje in Zasavje, kot tudi tisti bodoči, ki bodo usposabljanje opravili v tem letu. Po sklepu shoda, ki je nazadnje marca 2020 potekal na Svibnem v radeški občini, je bilo tokrat za organizacijo srečanja markacistov na vrsti Planinsko društvo Lisca Sevnica.

S sprejemom več kot tridesetih markacistov z Bogdanom Seligerjem, načelnikom Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije, na čelu, smo gostitelji iz PD Lisca Sevnica poskrbeli tudi za uvod v naše praznično leto – obeležujemo namreč 120 let Jurkove koče in prvi v nizu dogodkov v duhu obeležitve tega jubileja je bilo prav nedeljsko srečanje, kot radi rečemo, »fizikalcev« planinskih društev. Markacisti namreč opravljamo fizična dela, po zaključku katerih so planinske poti v prvi vrsti varne, ustrezno označene in tudi estetske na pogled. Na srečanju, ki ga je vodil vodja Odbora za planinske poti (OPP) pri MDO Zasavje in Posavje Aleš Mohar, smo prisluhnili poročilom o delu v letih 2020 in 2021, izvedena pa je bila tudi pomembna kadrovska menjava. Mohar, sicer načelnik litijskih markacistov, se je poslovil s funkcije vodje OPP pri MDO Zasavje in Posavje ter to vlogo po 23 letih opravljanja predal mlajšemu kolegu – odslej je v tej funkciji Miha Seme, načelnik PD Rimske Toplice. V razpravi smo se dotaknili tudi večne problematike, prisotnosti kolesarjev na planinskih poteh, ob čemer je tudi sam prvi mož slovenskih načelnikov markacistov poudaril, da so zadeve jasno urejene z vidika dvonamenske rabe, česar se glavnina drži in dosledno upošteva, približno deset odstotkov pa je vendarle takih, ki si vseeno želijo spustov s hribov navzdol, četudi poti temu niso namenjene niti ustrezno široke. Četudi so mnenja na tem področju precej deljena, smo bili enotni, da je to tema, pri kateri je potrebno obravnavati vsako dotično planinsko pot posebej in nujno ob prisotnosti vseh sodelujočih, torej vodstva planinskega društva, markacistov in predstavnikov turnega kolesarstva ali gorskega kolesarstva (ti dve dejavnosti nista enaki in izraza nista sopomenki – kar je nujno poudariti, saj ju mnogi po krivici kar enačijo).

Na 22. shodu markacistov se nas je zbralo 33 markacistov in markacistk iz desetih planinskih društev, predstavnikov ni bilo le iz PD Bohor Senovo in PD Videm Krško. Najbolj številčna je bila gostiteljska ekipa, saj nas je bilo kar 12 markacistov iz PD Lisca Sevnica, iz ostalih pa v povprečju dva do trije. Kot kaže trend zadnjih let in prizadevanja znotraj markacijskih odsekov, je najbolj močna ekipa markacistov v PD Laško, saj šteje 17 markacistov. V PD Lisca Sevnica smo veseli, da se krepijo tudi naše vrste markacistov, saj je obstoječa ekipa devetih v letošnjem letu sprejela medse še pet mladih, delovno zagnanih planincev. Na srečanju je zbrane pozdravil Peter Požun, predsednik PD Lisca Sevnica, ki se je oprl na 120-letnico Jurkove koče in zahvalo prizadevnemu delu, ki ga markacisti opravljamo v dobrobit vseh, ki uporabljajo planinske poti – porast tega je bila zaznavna predvsem v »korona-času«. Shod markacistov smo sklenili z okusnim ričetom, ki ga je pripravila Rantahova ekipa v Tončkovem domu, opravili še spominsko fotografiranje in se pozdravili do naslednjega snidenja, ki bo predvidoma v delovnem duhu, ob skupni delovni akciji urejanja problematičnega dela Zasavske planinske poti na odseku po Čebulovi dolini proti Kumu ali na letnem vseslovenskem srečanju (Dnevu slovenskih markacistov).

Markacista predstavnika PD Zagorje

Doroteja Jazbec, načelnica markacijskega odseka Planinskega društva Lisca Sevnica

Foto: Meho Tokić, PD Brežice