Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko USPEŠNO

588
Dora Onkološki inštitut

Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko USPEŠNO

Začel se je rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu, tudi v Sloveniji.

Rak dojk v številkah: v obdobju 2014−2018 je v Sloveniji povprečno letno za rakom dojk zbolelo 1.396 žensk, umrlo pa jih je 420. V letu 2018 je za rakom dojk zbolelo 1.527 oseb, od tega 1.516 žensk in 11moških, umrlo pa 473 žensk in 5 moških. Ob koncu leta 2018 je med nami živelo 18.571 bolnic, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk.

Najpogosteje za rakom dojk zbolevajo ženske po 50. letu. Rak dojk sicer spada med bolezni z dobrim preživetjem. Pri raku dojk je podobno kot pri ostalih rakih pomembno zgodnje odkritje. Program DORA je organiziran državni presejalni program za raka dojk, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju te bolezni pri ženskah med 50. in 69. letom. Če je rak dojk odkrit zgodaj, je verjetnost ozdravitve večja.

Kaj je mamografija?

Dora Onkološki inštitut

Mamografijaje slikanje dojk z rentgenskimi žarki in je dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda za odkrivanje začetnih rakavih sprememb pri ženskah po 50. letu starosti. Mamografske slike pregledata dva zdravnika radiologa neodvisno drug od drugega, kar prispeva k večji zanesljivosti izvida. V programu DORA zagotavljajo, da ste v najkrajšem možnem času obveščeni o izvidih. Če na slikah ni vidnih posebnosti, pisni izvid mamografije prejmete v roku petih delovnih dni na naslov stalnega prebivališča. Velika večina žensk, ki se udeleži presejalne mamografije, ima normalen izvid.

10 minut vam lahko reši življenje.

Odzovite se vabilu presejalnega programa DORA in pridite na mamografijo. V programu DORA so poskrbeli za varno, prijazno in hitro obravnavo.

Avtorica besedila gospa Vesna Škrbec z Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA