Epidemiološko OPOZORILO moravškega župana dr. Milana Balažica

645
župan občine Moravče

Moravče, 25. januar 2021; Prejeli smo in ga objavljamo v celoti, epidemiološko opozorilo moravškega župana dr. Milana Balažica, o še vedno resni in zahtevni situaciji v občini Moravče in verjetno je podobna situacija tudi drugod po celotni Sloveniji. Župan je v današnji izjavi zapisal:

“Prosim Vas, da naslednje besede vzamete k srcu. V zadnjih dneh je opaziti, da smo se nekoliko sprostili. Vem, da je težko živeti v pogojih epidemije, toda čas za sprostitev še ni prišel. Epidemije korona-virusa še ni konec. Celo več: k nam prihajajo novi nevarnejši sevi, ki so še bolj nalezljivi. Če jih ne bomo pravočasno zaustavili, lahko epidemija podivja izven nadzora. Še toliko bolj, ker nismo dosegli stanje množičnega cepljenja, ki nas lahko edino obvaruje pred okužbo.

V teh dneh je bilo v Moravški dolini preveč druženja: zasebne zabave z večjim številom povabljencev, druženje v zaprtih lokalih, ki točijo alkohol na črno, sprehodi s preveč udeleženci, preveč oseb hkrati v trgovinah. Razumem, da je s časom vse bolj neznosno prenašati omejitvene ukrepe. Vendar drugače ne gre. Upoštevati moramo prvi interes ohranjanja zdravja in omejevanja epidemije, ne pa streči sebičnim ugodjem, ko mislimo le na lastni užitek, ne pa na morebitne posledice.

Dejstvo je, da v Moravški dolini naši ljudje zaradi okužb s korona-virusom tudi umirajo. Dejstvo je, da imamo v Občini Moravče visoko število okuženih. In dejstvo je, da moramo to širjenje epidemije na vsak način ustaviti. Dokler ne bo izvedeno cepljenje, imamo na voljo znana sredstva zaščite: maska, dezinfekcija rok, ohranjanje razdalje, ostajanje doma. Dodatna previdnost je potrebna zaradi zagotavljanja varnosti naših otrok, ki se vračajo v vrtec in šolo.

Bolj ko bomo upoštevali navodila zdravstvene stroke, manj bomo tvegali in prej bomo na varnem. Vem, da so to zahtevni časi, a s skupnim naporom nam bo uspelo premagati zlo, ki nas je zadelo. Vztrajajmo. Spoštujmo ukrepe, ki so v dobro predvsem nam samim. S tem rešujemo življenja. Kadar koli se lahko za pomoč obrnete tudi na občinski štab Civilne zaščite in psiho-socialno pomoč.

Kot župan Vam v tej preizkušnji stojim ob strani. “