Festival Bogenšperk

432

V nedeljo, 28. maja, se začenja Festival Bogenšperk, ki ga pripravlja Javni zavod Bogenšperk in se po daljši prekinitvi ponovno odvija od leta 2018. Festival v Šmartno pri Litiji in na grad Bogenšperk prinaša izbrano kulturo, odlično glasbo in vrhunsko kulinariko.

Letos festival odpirajo domačini, Tamburaški orkester Šmartno, ki bo s koncertom Veličastnih 40 na grajski terasi obeležil svojo 40-letnico delovanja. Na odru se jim bodo pridružili gosti Slovenski oktet, baritonist Darko Vidic in Folklorna skupina Javorje. Vse do septembra se bodo na grajskem koncertnem odru zvrstili še Pero Lovšin, Nina Pušlar, Magnifico, Prismojeni profesorji bluesa in Žan Hauptman, ki bo s svojo glasbo pospremil dan penine, namenjen pokušini vrhunske grajske penine Wagensperg. Iz imena Wagensperg, ki so ga gradu dali prvi lastniki Wagni, namreč izvira današnje ime gradu Bogenšperk. Poleg penine in grajske čokolade prinaša festival obiskovalcem še druga izbrana kulinarična doživetja, kot so Okusi z gradu, Okusi z gradu na kvadrat in Šmartno kuha, ki vsako leto privabi v kraj več kot 1000 obiskovalcev.

Festival Bogenšperk je poleg odmevnih koncertov in kulinaričnih dogodkov tudi stičišče domačih ustvarjalcev družbenega dogajanja. Domača knjižnica se tako v okviru festivala predstavlja z literarno-glasbenim večerom, z literarnim sprehodom po Šmartnem pa se bo festival poklonil tudi domačinu, velikemu slovenskemu dramatiku in pisatelju dr. Slavku Grumu. Litijski likovni atelje Lila bo v okviru festivala na gradu izvajal delavnice botanične ilustracije. Botanično ilustracijo povezuje z Bogenšperkom slikarka Marija Auersperg Attems, ki je v 19. stoletju upodabljala cvetlična tihožitja, ki so bila med drugim navdih za ureditev grajskega cvetličnega vrta. Vrt in razstava tihožitij Marije Auersperg Attems so bili na Bogenšperku postavljeni v projektnem sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok.

Festival bo na gradu gostil Šentjakobsko gledališče s predstavo Ljubezen, strast in grdi puloverji, festival  Seviqc Brežice, v okviru katerega bo na gradu nastopila slovenska ženska zasedba za staro glasbo Ensembe Tacet, spodbuja pa tudi mednarodno sodelovanje. V preteklosti so se na gradu odvili mednarodni grafični projekti Lifelines, koncert komornega orkestra Rhein-Neckar, letos pa se bodo v okviru festivala z razstavami predstavili likovni umetniki Norma de Saint Picman, Christian F. J. König in Axel Becker.

Festival daje z grajskimi počitnicami in dogodkom Razgibano in trajnostno na počitnice prostor tudi najmlajšim, za ljubitelje narave pa bo septembra tradicionalni Valvasorjev pohod. Kot festival otvarjajo domačini ga domačini tudi zaključujejo, in sicer oktet Valvasor z gosti na zadnjo septembrsko nedeljo.

Festival Bogenšperk poteka pod častnim pokroviteljstvom Občine Šmartno pri Litiji in župana Blaža Izlakarja.