Junak(i) med nami

412

Andraž Babšek, najstniški avtor romana Junak, se je v sredo, 19. aprila 2023 predstavljal v Trbovljah. Na povabilo Društva generala Maistra za Zasavje, se je mladi Andraž v družbi Aleša Ariha in praporščaka Ivana Tuška iz Domoljubnega društva generala Maistra Maribor, predstavilučencem OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, učencem OŠ Tončke Čeč Trbovlje in zainteresirani javnosti v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje.

Z mladostno zagnanostjo, fantovsko energijo, zgovornostjo in iskrenim domoljubnim prepričanjem je navdušil poslušalce. Spregovoril je o svojem literarnem in glasbenem ustvarjanju, o uvodnem iskanju idej in gradiv, presojanju, vrednotenju, oblikovanju in zapisovanju svojih zamisli, osebnostnih vrednot, družbenih opažanj.  

Andraž, sicer dijak Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, je roman Junak napisal še kot osnovnošolec. Čeprav je iz sloga zapisa mogoče razbrati, da gre za mladega pisatelja, pa opisi likov in njihove življenjske zgodbe, postavljene v čas, ki ga je zgodovinsko zaznamoval konec prve svetovne vojne, razpad Avstro Ogrske in nastajanje slovenske države, presegajo običajno razmišljanje in izražanje mladostnikov te starosti.

Danes branje knjig žal ni več najljubša prostočasna dejavnost, zato je bilo lepo opazovati mlade na dveh šolah in v lokalni knjižnici, ki so avtorju postavljali zanimiva vprašanja o procesu nastajanja knjige, o vzrokih za njegovo umetniško ustvarjanje, o času, namenjenem preučevanju zgodovinskih dejstev, opazovanju obnašanja ljudi v družbi, zapisovanju, iskanju podpore, soočanju s pritiski vrstnikov in urednikov, pa o usklajevanju šolanja in umetniškega ustvarjanja, o njegovem odnosu z družino, učitelji.

Andraž Babšek meni, da je naslov romana Junak izbral zaradi širokega spektra junaškega delovanja generala Rudolfa Maistra, do so junaki tudi opisani glavni liki v romanu, junaki pa so tudi posamezniki in družbene skupine, ki se v vseh zgodovinskih obdobjih odkrito borijo za vrednote, ki jih prepoznavajo kot skupno dobro.

Babšek si je po pogovoru z osnovnošolci ogledal muzej 4. dritl, kasneje pa se je zapletel v več neformalnih pogovorov s člani domoljubnih društev in novinarji.

“Bratje! Naša pomlad gre iz tal, bistra ko burja, močna ko val…” (Rudolf Maister)

V pomladnem dnevu, ki smo ga preživeli skupaj, so se zabrisale meje med generacijami, mladi pa so dokazali, da s svojo vnemo, energijo lahko premikajo meje. Skupaj se veselimo novih junakov med nami.

Zapisala: mag. Mojca Lazar Doberlet, DGMZ
Radigoj Perger, Predsednik DGMZ
Foto: arhiv DGMZ