Obisk ministra za infrastrukturo v Trbovljah

569

Danes je Trbovlje obiskal minister za infrastrukturo, gospod Jernej Vrtovec, ki si je skupaj z ekipo ogledal infrastrukturo nekdanjih rudniških površin v našem mestu. Ministru so bili predstavljeni številni načrti, ki jih Občina načrtuje izvesti v prihodnje, hkrati pa so mu bili na terenu predstavljeni izzivi, s katerimi se sooča lokalna skupnost na področju nekdanjih rudniških površin. Med drugim je največji problem cesta pod Kipami, ki je RTH ni zgradil, saj je zanjo zmanjkalo denarja in pustil prostor kot gradbišče. Pred tem je bila v občini Hrastnik na novo urejena njihova stran ceste in se je tako velik del prometa med Hrastnikom in Trbovljami prestavil na cesto »čez hrib«, brez da bi to novo cestno povezavo naredil do konca.

Ministru Vrtovcu je sicer županja Občine Trbovlje med drugim predstavila načrte, ki jih ima Občina na območju Lakonce, predstavljeni pa bili tudi načrti ureditvena Gvidu, kjer Občina načrtuje izgradnjo stanovanjskega naselja.

Poleg tega je županja Jasna Gabrič izpostavila tudi velik problem, da so bile rudniške površine prodane nekaterim fizičnim ali pravnim osebam, ki v ta območja ne vlagajo, temveč samo ustvarjajo dodatne odpade starih avtomobilov, železja … Občina Trbovlje bo za ureditev nekdanjih rudniških površin potrebovala državna in evropska sredstva, za kar se na občini ves čas zavzemamo, saj gre nenazadnje za reorganizacijo premogovnih območij, ki bodo za celotno regijo pomenila velik gospodarski in socialni razvoj.

Poleg rudniških površin je bila ministru predstavljena tudi druga cestno-prometna infrastruktura, ki je v državni lasti in že zelo potrebna prenove. Med drugim je županja izpostavilo cesto čez Podmejo in cesto v Bevškem.

Minister je bil tako seznanjen s problematiko, s katero se sooča Občina Trbovlje ter dejal, da so s skupnimi napori zadeve rešljive. Dodal je tudi, da želi njegovo ministrstvo težave reševati na terenu, hkrati pa želi, da se v njegovem mandatu pride do zaključka problematik, ki pestijo Zasavje.