Otvoritev prenovljenega šolskega dvorišča z učilnico na prostem in mizo za namizni tenis

506

Včeraj, 17. 11. 2022, je na dvorišču Osnovne šole narodnega heroja Rajka potekala otvoritev nove učilnice na prostem in mize za namizni tenis. Ravnateljica OŠ NHR Hrastnik Polona Dolanc, župan Občine Hrastnik Marko Funkl in Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik, ki je glavni sponzor opreme učilnice, so nagovorili prisotne, prerezali trak učilnice na prostem in namiznoteniške mize ter ju tako uradno predali v uporabo. Dogajanje so popestrile mažoretke Steklarske godbe Hrastnik in dva deklamatorja.

»Končno smo jo dobili. Učilnico na prostem.« S temi besedami je ravnateljica Polona Dolanc v imenu učencev začela svoj uvodni nagovor. Načrti za preureditev obsežne asfaltirane površine v prostor za učenje in druženje vseh uporabnikov različnih starostnih skupin so bili namreč na mizi že nekaj časa, letos pa je šoli skupaj s partnerjema Turističnim društvom Hrastnik in podjetjem Sito Print v sklopu 5. javnega poziva Partnerstva LAS Zasavje uspelo pridobiti sredstva za prenovo v vrednosti približno 50.000 EUR.
Prostor so ozelenili z drevesi in grmovnicami, uredili otok za smeti s poudarkom na ločenem zbiranju odpadkov ter postavili stojala za kolesa, da bi s tem spodbudili trajnostno mobilnost učencev, zaposlenih in obiskovalcev. Mize učilnice na prostem pa bodo spomladi obogatili še z različnimi didaktičnimi pripomočki. Da bi bili učenci še aktivnejši, so postavili koš za košarko in kupili prenosne gole, Občina Hrastnik pa je zagotovila mizo za namizni tenis. Ravnateljica je dejala, da je njihovo dvorišče oživelo in da je nanj veselje pogledati, saj se na njem ves čas odvijajo različne aktivnosti.
Občina Hrastnik je projekt sofinancirala v višini približno 16.000 EUR. Župan Marko Funkl se je ob tem zahvalil vsem, ki so bili vpleteni v izvedbo projekta, ter dejal, da bodo te pridobitve spodbudile učence, da se bodo tudi v izvenšolskem času radi zadrževali na šolskem dvorišču. Dodal je, da je namen postavitve namiznoteniške mize spodbuditi nadaljnji razvoj namiznega tenisa v Hrastniku in vzgojiti nove šampione v tem športu.
Generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas je dejal, da jih je idejni projekt učilnice na prostem navdušil že kar nekaj let nazaj, zato so se ga takoj odločili podpreti. Naštel je odločilne faktorje – inovativnost, kreativnost in drznost –, njihovo kombinacijo z otroškimi nasmehi pa označil za zmagovalno. Dodal je še, da bodo inovativno in ustvarjalno kulturo v Steklarni Hrastnik spodbujali še naprej ter da so ponosni, da dajejo velik doprinos k razvoju drugačnega, varnejšega in kreativnejšega okolja za otroke.
Ravnateljica osnovne šole je z Edvardom Veckom, častnim občanom Hrastnika in namiznoteniškim šampionom, na novi mizi odigrala uvodni niz igre, hitro pa so jo zamenjali učenci, ki so se z velikim veseljem pomerili z legendo slovenskega namiznega tenisa.