Otvoritev prevajalske rezidence Sovretov kabinet

595

V ponedeljek, 28. junija, smo na Dolu pri Hrastniku uradno odprli prevajalsko rezidenco Sovretov kabinet, ki nosi ime po Hrastničanu Antonu Sovretu.

Dogodek se je pričel z uvodnim nagovorom župana Marka Funkla, osrednji del otvoritve pa je bil pogovor s prevajalcem Sebastianom Walcherjem, prvim rezidentom, ki ga je povezovala Tanja Petrič, predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev (DSKP).

V okviru otvoritve se je odvila tudi premierna projekcija promocijskega videa o Sovretovem kabinetu (režija in montaža Urban Zorko, zvok jaka Batič) ter ogled stanovanja.

Prevajalsko rezidenco in rezidenčni program za prevajalce leposlovja, humanistike in družboslovja je ustanovilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju z Občino Hrastnik. Gre za prvo tovrstno kapaciteto v Sloveniji, namenjeno poglobljenemu individualnemu prevajalskemu delu.

Društvo slovenskih književnih prevajalcev želi vsako leto omogočiti štiri- do šesttedensko bivanje in delo prevajalcem in prevajalkam leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil, ki so objavili vsaj dva knjižna prevoda. Prednost pri izboru bodo imeli prevajalci in prevajalke, ki prevajajo iz slovenščine v tuje jezike in bodo s prijavljenim projektom prispevali k promociji in uveljavljanju slovenskega leposlovja in humanistike v tujini, hkrati pa bodo Občino Hrastnik in Slovenijo predstavljali svetu tudi kot turistično in gospodarsko destinacijo. Gostujoči prevajalci in prevajalke bodo v času bivanja programsko vključeni tudi v kulturne dogodke občine in društva, ki deluje na nacionalni ravni.

Izvedba projekta v naši občini nas na področju kulture postavlja ob bok nekaterim največjim slovenskim mestom in nas še dodatno umešča med kulturi prijazna mesta. Gre za področje, ki je za občino izjemnega pomena, saj se je pri nas rodil eden največjih slovenskih prevajalcev antičnih del, filolog in prevajalec Anton Sovre.

Teks in foto: Občina Hrastnik, služba odnosi z javnostmi