Podpis pogodbe za obnovo železniške postaje

423

Na železniški postaji v Zagorju ob Savi je danes potekal podpis pogodbe za ureditev železniške postaje, ki so jo podpisali v. d. direktorja Direkcije RS za infrastrukturo pri Ministrstvu za infrastrukturo Bojan Tičar, predsednik uprave SŽ – Železniško gradbeno podjetje Anton Žagar, predsednik uprave CGP Novo mesto Martin Gosenca in glavni direktor GH Holding Blaž Miklavčič.

Ob slavnostnem podpisu pogodbe je župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan med drugim poudaril, da gre danes za slovesen in velik dogodek za zagorsko dolino, ki se bo v zgodovino zapisal kot eden najpomembnejših dogodkov v Zagorju ob Savi, saj so pogajanja za ureditev oz. obnovo železniške postaje trajala kar nekaj mandatov. »Zasavje je bilo dolga desetletja zapostavljeno na področju infrastrukturnih naložb. Pogodba, ki bo danes podpisana, je največja na področju infrastrukture v Zagorju in zasavskem prostoru, saj je težka preko 19 milijonov evrov. Naš cilj je, da se obnovita tudi železniški postaji v Trbovljah in Hrastniku, zgradi cesta Hrastnik-Zidani most in predor proti Preboldu, saj vemo, da celoten promet poteka skozi zagorsko dolino,« je med drugim povedal župan.

Naložba je vredna 19,1 milijona evrov. »Na Direkciji za infrastrukturo smo ponosni, da smo dobili skoraj polovico denarja iz fondov EU,« je poudaril v. d. direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Bojan Tičar.

Kot smo že poročali, je v Zagorju načrtovana ureditev železniške postaje z obnovo tirov, prenova čakalnic in sanitarij ter umestitev izven nivojskih dostopov – nadhodov na peronsko infrastrukturo zaradi uvedbe daljinskega vodenja prometa, povečanja stopnje varnosti potnikov, uporabnikom prijaznejše infrastrukture in zagotovitve interoperabilnosti. Na železniški postaji Zagorje je predvidena gradnja nadhoda za bodoče potrebe daljinskega vodenja železniškega prometa in povečanje varnosti za potnike z izven nivojskim križanjem proge. V sklopu projekta je predvidena gradnja dveh novih peronov s peronskimi nadstrešnicami in zunanja ureditev ob postajnem poslopju ter dodatnih 70 parkirnih mest, obračališče in postajališče za avtobuse. Predvidena je tudi delna prenova obstoječega postajnega poslopja, ki zajema čakalnico, nove sanitarije in kotlovnico. V skladišču je predvidena prenova dela prostorov in prenova fasadne lupine.