Predčasno glasovanje ponovno omogočeno tudi v Hrastniku

484

Na pobudo hrastniškega župana Marka Funkla je bil včeraj sklican sestanek z Državno volilno komisijo (DVK), z namenom oziroma željo, da se najde način, da se predčasno glasovanje ponovno omogoči tudi v Hrastniku.

V letošnjem letu je v veljavo namreč stopil nov zakon, ki je za občino Hrastnik prinesel precejšnjo spremembo, saj sta bili občini Hrastnik in Trbovlje združeni v en volilni okraj – volilni okraj Hrastnik Trbovlje, s sedežem v Trbovljah. Sprememba okraja je s seboj prinesla tudi spremembo predčasnega glasovanja, ki so se ga v preteklih letih v veliki meri posluževali tudi občani in občanke Hrastnika, saj je bilo le-to odslej predvideno le še v Trbovljah.
 
V praksi je sprememba prvič zaživela letos v času referenduma o vodah. Občani so se takrat precej obračali na nas in izrazili precej nejevolje nad tem, da se je za predčasno glasovanje potrebno odpeljati v sosednje mesto, kar je nekaterim predstavljalo tudi oviro (prevoz ipd.).


Sestanka na občini so se udeležili direktor DVK Dušan Večko s sodelavko Silvijo Kostadinovski, tajnica okrajne volilne komisije Anica Kirn in namestnica tajnice Nina Muhvič. Skupaj z županom so zadevo preučili in dosegli dogovor, da se odslej predčasno glasovanje ponovno omogoči tudi v Hrastniku.
 
Občanke in občani Hrastnika bodo tako lahko že na državnozborskih volitvah, ki so v naslednjem letu prve pred nami, svoj glas predčasno ponovno oddali tudi v Hrastniku.

Tekst in foto: Občina Hrastnik