Prijazna pisma učencev OŠ Izlake

759

Učenke in učenci Osnovne šole Ivana Kavčiča z Izlak in Podružnične šole Mlinše tudi v času šolanja na daljavo s svojimi učiteljicami in učitelji izvajajo nekatere aktivnosti, s katerimi razveseljujejo starejše. Že septembra so s pismi obdarovali vse varovance v domovih starejših občanov v Hrastniku, na Izlakah in v Trbovljah, ta mesec pa so izvedli že drugo akcijo z naslovom Tudi to bo minilo, v okviru katere so pisma in slike spodbude poslali v Dom starejših občanov Polde Eberl – Jamski na Izlakah. Naredili so tudi kratek film.

os izlake pisma 4

Za akciji so se odločili, ko so se v okviru predmeta knjižnično-informacijska znanja in interesne dejavnosti mladi knjižničarji pogovarjali o pomenu poštnih storitev in komunikacije v našem življenju.

»Obdobje epidemije covid-19 je pustilo in še pušča svoj pečat tudi pri nas, v Zasavju, saj je v naših treh domovih za starejše občane veliko starostnikov potisnjenih v globoko osamljenost. Tako smo se vsi skupaj strinjali, da se pridružimo medgeneracijskemu sodelovanju in z našimi narisanimi oziroma napisanimi pozdravi okrasimo kakšen osebni kotiček ter pobožamo marsikatero osamljeno dušo varovancev naših zasavskih domov.

Z učenci od 1. do 9. razreda smo pošteno zavihali rokave in oboroženi z ustvarjalnim navdihom risali risbe ter pisali razglednice in pisma, katerim smo priložili še lično izdelane rožice učencev neobveznega izbirnega predmeta umetnost.

os izlake pisma 6

Vse izdelke smo ob svetovnem dnevu pošte razposlali med domove za starejše občane na Izlakah, v Hrastniku in Trbovljah, da bi tako razveselili naše sokrajane, jim na obraz naslikali nasmeh in v očeh prižgali iskrice upanja. Povabili smo jih, naj nam tudi oni kaj napišejo, in jim obljubili, da jih takoj, ko bodo razmere to dopuščale, obiščemo, jim kaj prijetnega preberemo, se z njimi pogovorimo ali jim kako drugače pomagamo.

V znak podpore projektu in v zahvalo za povabilo k sodelovanju smo naše izdelke fotografirali in posnetke naslovili tudi na organizatorja akcije, Pošto Slovenije, s čimer smo jim želeli pokazati, kako znamo učenci in učitelji naše šole vedno znova stopiti skupaj ter s prijazno gesto razveseliti sočloveka,« pravijo v šoli.

S svojimi izdelki so razveselili starostnike, ki so se jim zahvalili za lepo gesto. Tako iz hrastniškega kot tudi izlaškega doma so učenkam in učencem poslali tople besede zahvale, v katerih je mogoče prebrati, kako toplo jim je bilo pri srcu ob prebiranju pisem in gledanju risbic.