Skulptura v krožišču posvečena 100. obletnici čebelarske pravde v Litiji in 70. obletnici mesta

660

V torek, 12. aprila 2022, je v Litiji v krožišču na Ljubljanski cesti, župan Občine Litija Franci Rokavec skupaj s predsednikom Mestne skupnosti Litija Borisom Doblekarjem in predsednikom Čebelarskega društva Litija Srečom Rozino odkril skulpturo posvečeno 100. obletnici čebelarske pravde v Litiji.

Ob odstiranju, s tkanino zakritega kipa, so bili prisotni tudi slavnostni govornik, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf, akademski kipar Zlato Rudolf, podžupanja Lijana Lovše, podžupan Filip Fele in izvajalec del Vinko Praprotnik.

Nova skulptura je opomin na izjemno dogajanje po tragičnem masovnem poginu čebel pred 100 leti: na začeto in dobljeno čebelarsko pravdo litijskih čebelarjev – prvi dobljeni ekološki boj v slovenski zgodovini in ustanovitev Čebelarskega društva Litija.

Kamnita skulptura, odkrita prav na 70. rojstni dan mesta, predstavlja lipov cvet, ki je simbol ljubezni in sožitja med ljudmi, čebele pa so simbol miru in blagostanja vseh nas. Skulptura iz kraškega kamna je delo domačina, akademskega kiparja Zlatka Rudolfa in je visoka okrog 2 metra. V klesanje je bilo vloženo več mesecev predanega dela in truda zato se Občina Litija še posebej zahvaljuje g. Rudolfu za izdelano mojstrovino. Posebna zahvala gre tudi g. Praprotniku za brezhibna izvajalska dela.

Na slovesnosti ob odkritju skulpture so spregovorili: predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf, predsednik Čebelarskega društva Litija Srečo Rozina, župan Franci Rokavec, predsednik Mestne skupnosti Litija in poslanec Boris Doblekar in akademski kipar Zlato Rudolf.

Krajši kulturni program, ki ga je povezovala ga. Štuhec, je pripravila Knjižnica Litija v sodelovanju z JZKMŠ Litija. V njem so sodelovali: Učenka Osnovne šole Gradec, Pihalni orkester Litija, član Slovenskega okteta Darko Vidic ob spremljavi zasavskih rogistov, članica društva LILA Magda Groznik in Moška vokalna skupina Lipa.