Slovesnost ob krajevnem prazniku na Izlakah

352

Krajevna skupnost Izlake svoj krajevni praznik obeležuje na današnji dan v spomin na dogodke iz 2. svetovne vojne na območju Orehovice. 17. maja 1944 so borci Šlandrove brigade iz zasede napadli in uničili vozilo pripadnikov okupatorske SS, dan kasneje pa so v znak esesovskega maščevanja ustrelili in zažgali 16 vaščanov Orehovice pri Izlakah in njihove domačije.

Pri spominskem obeležju na Orehovici, ki je delo Plečnikovih učencev, arhitektov Toneta Bitenca in Miloša Lapajneta, so danes dopoldne pripravili osrednjo slovesnost ob krajevnem prazniku. Pred začetkom so se spominu na žrtve tega dogodka skupaj poklonili župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, predsednik sveta KS Izlake Sašo Vučko in častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi Miloš Prosenc.

Zbrane je na slovesnosti nagovoril Sašo Vučko, ki je med drugim poudaril, kako nesmiselno in kruto je bilo dejanje pred 78 leti in kako zastrašujoče je dejstvo, česa vsega je zmožen storiti človek v določenih okoliščinah.

»Moja edina želja danes je, da postanejo strpnost, spoštljivost in prijaznost do soljudi vrednote, ki bodo presegle sovraštvo in nestrpnost. Le skupaj bomo sposobni pisati svojo zgodbo in pustiti pečat v mozaiku zgodovine, če bomo delovali tako, da bodo naši otroci ponosni na nas,« je med drugim povedal Vučko.

Za kulturni program so poskrbeli učenke in učenci OŠ Ivana Kavčiča z Izlak.