Slovo poletju – odličen festivalski dogodek v središču Slovenije

440

V Litiji se bo  25. in 26. avgusta 2022 že 16-tič odvil tradicionalni glasbeni festival Slovo poletju. Organizatorji pričakujejo veliko število obiskovalcev iz osrednje Slovenije, ti pa bodo letos spremljali izjemnega istrskega trubadurja Rudija Bučarja in brezčasen večer zborovskih priredb zimzelenih skladb slovenske popevke v izvedbi Zbora Sv. Nikolaja iz Litije.

Festival Slovo poletju ima v Litiji že dolgoletno tradicijo. V teh letih se je na festivalu zvrstilo preko 50 uveljavljenih glasbenih izvajalcev iz Slovenije in tujine: Vlado Kreslin, Vinko Coce, Ansambel Saša Avsenika, Nina Pušlar, Perpetuum jazzile, Nuša Derenda, Petar Grašo, Slovenski oktet, Oto Pestner in številni drugi. Festivala se udeležujejo obiskovalci iz osrednje Slovenije in iz leta v leto beleži večji obisk, tudi letos pa nas v dveh festivalskih večerih čakata pravi glasbeni poslastici.

Zakaj na Slovo poletju?

“Festival, ki po dolgem in vročem poletju pričaka domačine v njihovem mestu, vsako leto na svoj oder povabi uveljavljene izvajalce, ki s kvalitetnimi projekti zasedajo pomembna mesta v slovenskem prostoru ter jih poveže s kvalitetnimi izvajalci iz lokalnega okolja. Izvajalci so vzpodbujeni, da skupaj pripravijo in izvedejo tudi del programa na festivalu”, so povedali v  litijskem Zavodu za kulturo, mladino in šport. “Tovrstna sodelovanja so vedno nekaj posebnega. Za njih uveljavljeni slovenski skladatelji vsako leto pripravijo tudi več avtorskih priredb, iz festivalskih sodelovanj pa so pogosto nastali trajni skupni projekti.”

Tudi na letošnjem dogodku se obetajo izvrstna sodelovanja. Istrskemu trubadurju Rudiju Bučarju in njegovi Bandi se bosta prvi večer na odru pridružili odlični litijski vokalni zasedbi – Moška in ženska vokalna skupina Lipa, ki bosta z gostom izvedli tudi nekaj skupnih pesmi, kar bo zagotovo nekaj posebnega.

Za drugi večer festivala pa pravo glasbeno poslastico pripravlja vrhunski litijski Zbor Sv. Nikolaja, ki nas bo ob spremljavi godalno komornega orkestra in spremljevalne skupine popeljal v zlata leta slovenske popevke. S posebej za to priložnost pripravljenimi priredbami popevk bo tudi v Litiji obeležena 60-obletnica festivala Slovenska popevka, in to z enim najboljših zborov, tako v Sloveniji, kot tudi v evropskem merilu. Aranžmaje za popevke sta napisala uveljavljena skladatelja Barbara Grahor Vovk in Tomaž Pirnat.

Na obeh dogodkih vas pričakujejo na Valvazorjevem trgu, v starem mestnem jedru Litije, vsak večer ob 20. uri. V primeru slabega vremena pa se bo dogajanje v Športni dvorani Litija. Vstop je prost.

Več informacij: kclitija.si, Facebook Kulturni center Litija, telefon 01-8900-200 – Mateja Sladič Vozelj

Ne zamudite dveh čarobnih glasbenih večerov – na festivalu Slovo poletju v Litiji!