Špajzi so polni, piskri pripravljeni

281

Še 10 dni do kulinaričnega festivala iz trbouskiga špajza

V naših krajih sta 200 let rudarjenja in industrializacija svoj pečat pustila tudi v kulinariki. Vsakdanja prehrana se je prilagajala pomanjkanju sestavin, skromnemu življenju in težaškemu delavniku. A pridne roke delavskih gospodinj so za svoje številčne družine znale pripraviti okusne jedi, ki se jih radi spominjamo še danes. In ravno zato, da ohranjamo našo dediščino, Občina Trbovlje že četrto leto zapored pripravlja kulinarični festival »Iz trbouskiga špajza«.

Kuharske mojstrovine bo ponujalo 7 lokalnih gostinskih ponudnikov. Na skrbno pripravljenih krožnikih bomo našli jedi, ki so jih jedle generacije pred nami, prav tako pa bodo kuharski mojstri ustvarjali tudi njihove izvirne prilagoditve in posodobitve. Za vsak okus se bo našlo kaj. Mogoče vas premami fižolova župa z vaseršpocli, grincajg iz guveje župe, bučn štrudl, krumpantoč, kurji ajmuht, pečene šnite ali katera druga dobrota iz menijev, ki bodo pri sodelujočih gostinskih ponudniki na voljo od 23. septembra do 2. oktobra. Tradicionalno 10 dnevno ponudbo, pa bomo letos obogatili še s tremi dogodki: Bigifestom, Južno v Knezdolu in Martinovim fajrundom.

Našo kulinariko odlikuje varčna in enostavna priprava, z malce domišljije, pa lahko vsako jed spremenimo v edinstven in sodoben obrok. Kuharji in kuharice že pripravljajo sestavine po svojih špajzih, piskri, rene in talarji v kuhnah so že pripravljeni. Zato vljudno vabljeni, v dobro družbo in na poskušanje lokalnih kulinaričnih dobrot Iz trbouskiha špajza.

Sodelujejo: Gostilna Bigman, Gostilna Brin, Gostilnica Mala malca, Gostilna Martin, Okrepčevalnica Oskar, Pizzerija Dimnik, Restavracija K5.