Statistika uporabe e koles v Zagorju

534

Nastopila je pomlad, kar pomeni višje temperature, več sonca in tako tudi boljše pogoje za kolesarjenje. V občini Zagorje ob Savi smo septembra lani dali v uporabo električna kolesa, ki si jih lahko občanke in občani izposojajo na petih postajališčih za kolesa, ki so trenutno postavljena in opremljena s kolesi na zagorski železniški postaji, v Evroparku, na postajališču Helfar v parku dr. Janeza Drnovška, na Izlakah pri Krajevni skupnosti in ob drevoredu pri avtobusni postaji v Kisovcu.

Od predaje koles do danes smo v Zagorju zabeležili nekaj več kot 900 izposoj na petih postajah. Največ izposoj je bilo na postajališču Helfar v parku dr. Janeza Drnovška, sledijo železniška postaja, Kisovec, Evropark in Izlake.

Sistem je deloval celo zimo, vendar v zmanjšanemu obsegu, z manjšim številom koles. Kljub temu izposoje koles naraščajo, saj smo od februarja do sredine marca zabeležili že nekaj več kot 200 izposoj.

To kaže, da so se uporabniki e koles kljub hladnejšemu vremenu vseeno odločali za vožnjo z e kolesi ZaNaprej, kar vsekakor dokazuje, da se je sistem dobro prijel med občankami in občani in daje dobre obete za prihajajoče obdobje toplega vremena in s tem tudi boljših pogojev za kolesarjenje.

Zato računamo, da se bo število registracij v prihajajočem obdobju povečalo vsaj za trikrat, število mesečnih najemov pa se bo po naših predvidevanjih povečalo vsaj za desetkratnik.

Kolesa si lahko uporabniki izposojajo z naročnino v sistemu ZaNaprej ali brez nje, vsekakor pa letna naročnina prinaša ugodnosti. Ta namreč znaša 20 evrov na leto, uporabnikom pa omogoča, da imajo vsakič, ko si kolo izposodijo, prvih 30 minut brezplačen najem, za naslednje pol ure pa odštejejo en evro. Prvih 500 uporabnikov sistema ZaNaprej bo Občina Zagorje še dodatno nagradila, saj jim bo letno naročnino znižala za polovico, torej na 10 evrov.

Po polovični (akcijski) ceni je bilo vplačanih že več kot 100 članarin za obdobje enega leta.

Nekaj informacij o izposoji koles

V sistemu ZaNaprej je potrebna registracija preko mobilne aplikacije Nextbike, spletne strani ZaNaprej, terminala in v poslovalnici Nomaga (glavna avtobusna postaja Zagorje ob Savi). Predvsem tisti, ki so manj vešči upravljanja s telefonom, se lahko oglasijo v poslovalnici Nomaga ali pokličejo na tel. št.  080 15 05, kjer jim bodo pomagali pri registraciji.

Za aktivacijo računa preko aplikacije, terminala in spletne strani je potrebno vnesti podatke o plačilnemu sredstvu. Registracija in aktivacija računa je mogoča tudi v poslovalnici Nomaga, kjer uporabniki prejmejo brezstično kartico, s katero si lahko izposodijo e-kolo.

Vsi uporabniki mobilne aplikacije Nextbike imajo, poleg registracije, aktivacije, rezervacije in najema, možnost začasnega zaklepa e-kolesa kjerkoli znotraj občine. Pri tem je najem še vedno v teku.

Vračilo e-kolesa se izvede z vpenjanjem e-kolesa v namenska stojala ter z zaklepom ključavnice na zadnjem delu e-kolesa.

Uporabniki imajo tudi možnost predhodne 15 minutne rezervacije kolesa preko mobilne aplikacije za uporabo sistema, z uporabo aplikacije Nextbike pa je mogoče tudi začasno parkiranje v času uporabe kolesa.

Občina Zagorje ob Savi letos načrtuje gradnjo vsaj ene nove postaje na mestni ploščadi, dogovarja pa se tudi z lokalnimi podjetji, ki bi zgradile postajališča v sodelovanju z lokalno skupnostjo.

Od prihodnjega tedna dalje bo na razpolago tudi več koles.

Uporabniki lahko več informacij dobijo na spletni strani www.zanaprej.si,  kjer lahko opravijo tudi registracijo. Ta je mogoča tudi na vseh petih postajališčih.