Site icon ETV informativni portal

Steklarna Hrastnik v sodelovanju z Združenjem JRE dobitnica nagrade Red Dot 2023

Petrovče, 5. 4. 2023 Slovenija. Dežela, v kateri imamo danost, da nas kakovostna pitna voda spremlja povsod. Dežela, ki sta ji Steklarna Hrastnik in združenje vrhunskih slovenskih gostincev JRE-Slovenija s kreativno steklenico za ozaveščanje o pomenu čiste vode v restavracijah visoke kulinarike prinesla prestižno nagrado Red Dot.

Ozaveščanje o pomenu ohranjanja naravne pitne vode in zmanjševanja uporabe plastike nam že vrsto let sledi na vsakem koraku. A, bodimo iskreni, velikokrat ostane zgolj pri besedah. Ker tudi v gostinstvu problem odpadne embalaže ni zanemarljiv, sta Steklarna Hrastnik in JRE-Slovenija, član največjega svetovnega kulinaričnega združenja JRE Jeunes Restauranteurs, v skupnem partnerskem projektu stopila korak dlje ter kakovostni slovenski vodi iz gostinskih pip zagotovila embalažo, kot si jo zasluži. Embalažo, katere kreativno zgodbo in globlji pomen za prihodnje generacije je prepoznala tudi izbrana žirija mednarodnih strokovnjakov Red Dot Design Award, ene najbolj pomembnih in prepoznavnih oblikovalskih nagrad na svetu.

RE ◦ water, kot smo poimenovali steklenico, je namreč posebej zasnovana za namen ozaveščanja o pomenu čiste pitne vode v restavracijah visoke kulinarike, odpraviti plastiko za enkratno uporabo in poudariti ponovno uporabo stekla. Voda je vir našega življenja, zato steklenica deluje kot certifikat, ki obiskovalcem restavracij zagotavlja visoko kakovost, čistost in varnost postrežene vode. Je svetovni popotnik, ki nenehno kroži in nikoli ne zapusti Zemlje – se reciklira. In prav takšno je tudi steklo, zato je steklenica izdelana iz tega najčistejšega materiala, ki ga je mogoče v celoti reciklirati in ponovno uporabiti, ne da bi pri tem kakorkoli zmanjšali kakovost, tako materiala kot izdelka.

Glavna značilnost nagrajene steklenice je njen edinstveni punt – izboklina v obliki diamanta, kjer zaradi optičnega odseva, ki ga ustvarja dno, voda, podobno kot v naravi, zasije. Obenem je “punt” simbolična predstavitev regionalne raznolikosti vode. Oblika je minimalistična, a hkrati elegantna in prestižna, kar steklenici daje poseben čar in estetski užitek. Širina steklenice je poudarjena na vrhu, kar dodatno nakazuje moč in pomembnost vsebine, hkrati pa zagotavlja tudi praktično funkcijo strojnega pranja steklenic.

Po dvajsetih letih ponovno združila moči v izjemno oblikovalsko delo

Steklenica RE ◦ water je rezultat sodelovanja oblikovalcev Tanje Mudrinič, vodje oddelka za oblikovanje Studia Design Hrastnik1860, in Gašperja Puhana, podpredsednika evropskega kulinaričnega združenja JRE Jeunes Restauranteurs. Nekdanja sošolca z Akademije za likovno umetnost, oba izkušena in večkrat nagrajena oblikovalca, sta, kot nekoč v študentskih časih, ponovno združila moči in pri oblikovanju steklenice sledila jasni viziji – voda si zasluži prestižen dizajn, hkrati pa mora biti steklenica praktično uporabna, saj se v restavracijah JRE uporablja vsak dan.

Gašper Puhan je solastnik restavracije Galerija okusov in več uspešnih podjetij. Svojega pečata ne pušča le v poslovnem in oblikovalskem svetu, ampak se s prodornimi idejami udejanja tudi kot zelo pomemben akter združenja JRE na državni in mednarodni ravni. Kot podpredsednik krovne organizacije JRE Jeunes Restauranteurs razume visoko kulinariko, njene čare in vse izzive. Ker verjame, da trajnost ni le ideologija, ampak pragmatična potreba gostincev, se je kot idejni vodja projekta RE ◦ water za pomoč pri njegovi realizaciji obrnil na Steklarno Hrastnik, ki z lastnim razvojem, slovenskim znanjem in napredno tehnologijo steklo že vrsto let spreminjajo v končne izdelke z estetsko dovršenostjo in najvišjo kakovostjo.

Tanja Mudrinič s steklom “živi” že vso svojo profesionalno karierno pot. V njegovem oblikovanju neizmerno uživa, ker ji nudi nešteto priložnosti kreativnega ustvarjanja, zato se je kot prepoznavna oblikovalka lahko podpisala že pod številne uspešne projekte in mednarodno prepoznavne steklene izdelke.

Premikanje onkraj trajnosti k priložnostim

Steklenica RE ◦ water in njen uspeh sta postala navdih za trajnostno prakso tudi zunaj Slovenije. Po zgledu slovenskih restavracij JRE bodo steklenice v kratkem v uporabi tudi v skoraj 400 najboljših evropskih restavracijah združenja JRE. To je za državico, ki se vse bolj pogumno postavlja ob bok državam z daljšo kulinarično zgodovino, zagotovo pomembno priznanje.

Iskanje sinergij med organizacijami je ključnega pomena za dosego trajnostnih ciljev in uspešno poslovanje. Verjamemo, da steklenica, ki prejema veljavo tudi z nagradami, kot je Red Dot, postaja sinonim za trajnostni uspeh in navdih drugim organizacijam, ki sledijo trajnostnim praksam. Skupni cilj namreč mora biti ustvarjanje pozitivnih učinkov za okolje, družbo in gospodarstvo ter zagotavljanje trajnostnega razvoja na dolgi rok.

Exit mobile version