Trboveljske medovite trate

508

Trbovlje, 11. maja 2021 – Trboveljske medovite trate – tako smo poimenovali nekatere javne površine v mestu Trbovlje, ki jih ne bomo kosili do konca cvetenja. S tem želimo omogočiti pašo čebelam in drugim opraševalcem. 


Na Komunali Trbovlje se pridružujemo prizadevanjem za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev, zato smo se odločili, da nekaj trat na javnih površinah v mestu namenimo čebelji paši. Ta območja smo poimenovali Trboveljske medovite trate. Prvo medovito trato smo vzpostavili v mestnem parku, v prihodnjih dneh pa bomo čebelji paši namenili še nekaj trat v mestu in na obrobju (pokopališče Gabrsko, zbirni center Neža, Plevčakov hrib, …). 


V urbanih okoljih je pogosto manj hrane za čebele in druge opraševalce, kar ogroža njihov obstoj, zato se tudi mi pridružujemo prizadevanjem za ohranjanje čebel na način, da rastlinju na javnih površinah omogočimo nemoteno rast do konca cvetenja. Medovite rastline namreč čebelam in drugim opraševalcem nudijo nektar in cvetni prah, s čimer omogočajo njihov obstoj, opraševalci pa skrbijo za razmnoževanje rastlin in so izjemnega pomena za biodiverziteto.