V Trbovljah tudi gozdna šola

626

Najprej je bila samo šala, ki je prerasla v dobro idejo. Ideja pa je dala načrt, ki je pripeljal do izvedbe. In tako je nastala gozdna šola.  V trboveljski PŠ Alojza Hohkrauta se v tem šolskem letu iz učilnic selijo na travnik in v bližnji gozd. Vključili so se namreč v projekt Mreže gozdnih šol Slovenije in bodo vsaj enkrat mesečno pouk izvajali zunaj.

Zakaj zunaj? Z aktivnimi metodami pouka po principih gozdne pedagogike želijo v učencih prebuditi radovednost, vedoželjnost, samozaupanje in ustvarjalnost. Verjamejo, da bodo v zavetju dreves (za)slišali tudi otroški smeh: tisti pravi, ki se rodi globoko v trebuhu, zažubori po grlu navzgor in poleti v svet svoboden kot ptica. »Ugotovili smo, da narava nima sten in nam pred (nad) nosom ponuja neskončno učilnico z vsemi potrebnimi viri in opremo, le videti jo moramo.« navdušeno dodajajo učitelji in učiteljice šole, ki se že neizmerno veselijo novega načina poučevanja.

In kako to izgleda v praksi?


Naj namignemo, da je več skupin učencev pouk že preživelo na prostem, kjer so izvajali različne dejavnosti in na terenu spoznavali učne vsebine, ki bi jih sicer v razredu. Učenci so nad novim pristopom učenja navdušeni, saj se preko raziskovanja okolja in spoznavanja naravnih materialov učinkoviteje učijo in tudi naučijo novih vsebin.

Poleg kinestetične učilnice, ki je svoja vrata odprla v začetku tega šolskega leta, je to še en super projekt s področja šolstva v naši občini, ki sledi sodobnim trendom poučevanja in podajanja snovi. Čestitke ekipi šole za spodbujanje in ohranjanje pozitivne klime med učenci in zaposlenimi.

Tekst in foto: Občina Trbovlje