Vila Medea tudi uradno odprta

814

V petek, 10.9.2021 je v Zagorju ob Savi potekala slovesnost ob uradnem odprtju nove Glasbene šole Zagorje, ki je svoje prostore našla v prenovljenem objektu nekdanjega podjetja Svea Zagorje.

Stavbo je, kot je znano, Občina Zagorje ob Savi s soglasjem Občinskega sveta, odkupila leta 2017, po stečaju podjetja. »Kljub temu, da so nekateri nasprotovali prenovi, smo bili na Občini Zagorje prepričani, da nam bo naložba uspela, saj se je Glasbena šola vrsto let soočala s prostorsko stisko in je nove prostore nujno potrebovala,« je poudaril prvi mož Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan.

Objekt, ki so ga poimenovali Vila Medea, je danes v celoti obnovljen in energetsko saniran, urejena je tudi okolica objekta. V prenovljenem objektu bo prostore pridobila tudi Regionalna razvojna agencija Zasavje.

Projekt je bil zaključen pred novim šolskim letom. Vrednost naložbe je znašala 2.739.831 evrov z DDV, od tega bo 53 odstotkov sredstev iz proračuna zagotovila Občina Zagorje ob Savi, ostala sredstva pa bosta zagotovila Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za infrastrukturo, saj je bila Občina Zagorje uspešna na razpisih.

S prijavo operacije na javni razpis Ministrstva za infrastrukturo za energetske sanacije stavb v lasti lokalnih skupnosti je Občina aprila 2020 prejela pogodbo o sofinanciranju projekta v višini 287.727 evrov.

V obdobju izvajanja pogodbenih del je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavilo razpis za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v Republiki Sloveniji v proračunskem obdobju 2021-2024, na katerega je občina prijavila naložbo v Glasbeno šolo Zagorje in v mesecu maju 2021 pridobila Sklep o sofinanciranje investicije v višini 998.645 evrov.

Včerajšnje slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, ki je med drugim povedala, da se glasba lahko odvija le v prostorih, ki so za to namenjeni, kar bo z vrhunsko opravljenim delom pri prenovi sedaj tudi mogoče. Ob tem je čestitala županu Matjažu Švaganu, ravnateljici Glasbene šole Zagorje Metki Podpečan, zaposlenim in vsem, ki so verjeli v projekt in se trudili zanj.

»To ni velik dogodek le za vaš kraj, ampak za celotno državo,« je med drugim poudarila ministrica.

Po besedah ravnateljice Metke Podpečan se bo v letošnjem šolskem letu v Glasbeni šoli Zagorje, kjer je 22 zaposlenih, izobraževalo 340 učenk in učencev. Delček utripa smo lahko videli včeraj na slovesnosti, kjer so se številnim zbranim predstavili mladi glasbeniki in glasbenice, ki prve korake delajo v šoli, ki letos obeležuje že 75-letnico delovanja.

Tekst in foto: Občina Zagorje