Program Svit rešuje življenja

Občina Trbovlje želi v sodelovanju z Zdravstvenim domom Trbovlje in medijskim partnerjem radiem Aktual Kum zvišati udeležbo na presejalnih programih Zora, Dora in Svit ter hkrati zmanjšati smrtnost, kot posledico rakavih obolenj. V Trbovljah je namreč rak na debelem črevesju in danki drugi najpogostejši rak, medtem, ko je v slovenskem povprečju na petem mestu.

Svit promo slika

Z udeležbo na presejalnem programu Svit, si lahko rešite življenje, saj več kot 70 % primerov raka na debelem črevesju in danki odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno. Za vaše zdravje je izjemno pomembno, da ne prezrete povabila programa Svit, ki ga prejmejo moški in ženske med 50. in 74. letom starosti, in sicer vsaki 2 leti.

Vsi skupaj lahko prispevamo k temu, da bo umrljivost zaradi raka na debelem črevesju in danki manjša, da bomo dosegli vsaj 70 % odzivnost na program ter tako rešili 200 življenj letno.

Odzovite se na program Svit in si rešite življenje.

Predhodna novica z dne 20.1.2021:

Z akcijo ozaveščanja do boljšega zdravja občanov

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ima Občina Trbovlje veliko število raka na debelem črevesju in danki ter raka na dojkah, in se uvrščamo med slabše slovenske občine glede pojavnosti rakavih obolenj. Prav tako pa imamo tudi večjo umrljivost zaradi rakavih obolenj. Po drugi strani podatki NIJZ kažejo, da se naši občani v manjšem številu odzivajo na povabila  brezplačnih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje rakavih oziroma predrakavih obolenj, pa čeprav je to ključnega pomena za daljše in bolj zdravo življenje.

zora promocija

Večja umrljivost zaradi rakavih obolenj je delno posledica manjše odzivnosti na brezplačne programe za odkrivanje raka na dojkah (Dora), programa za zgodnje odkrivanje rakavih in predrakavih obolenj na materničnem vratu (Zora) in zgodnje odkrivanje rakavih obolenj na debelem črevesju in danki (Svit). Kasnejše odkrivanje raka predstavlja namreč manjšo verjetnost za ozdravitev in večjo smrtnost.

Ker si na Občini resnično želimo izboljšati zdravje občanov in zmanjšati umrljivost, kot posledico rakavih obolenj smo začeli z akcijo ozaveščanja o pomembnosti udeležbe na brezplačnih programih Dora, Zora in Svit za zgodnje odkrivanje rakavih obolenj, in sicer skupaj z zavarovalnico Triglav, Zdravstvenim domom Trbovlje in medijskim partnerjem, Radiem Aktual Kum.

Občina Trbovlje zato apelira na vas, da se odzovete na povabila brezplačnih programov Zore, Dore in Svita. Da se odzovete na povabilo in udeležite pregleda vas nič ne stane, lahko pa vam reši življenje.