Z mladimi spregovorili o duševnem zdravju in zasadili drevo

323

Včeraj smo na Občini Trbovlje gostili 33. občinski otroški parlament na temo Duševno zdravje otrok in mladih v organizaciji Društva prijateljev mladine Trbovlje. Mlade parlamentarce sta sprejela župan Zoran Poznič in podžupanja Vesna Jesih, razpravi učencev iz vseh treh trboveljskih osnovnih šol pa so prisluhnili tudi njihovi mentorji ter predstavnici Zdravstvenega doma Trbovlje, Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Odnosi z vrstniki in medsebojna komunikacija gotovo lahko marsikaj preprečita, ponudita olajšanje in vsaj delno odpravo blažjih težav. Odpiranje pogovora o počutju in duševnih stiskah je dragoceno za vse. Pogovor je vedno del rešitve.

Otroci, ki so vključeni v Otroški parlament ali vanj vstopajo, mladi parlamentarci in parlamentarke, imajo gotovo tudi veliko dragocenih opažanj in zamisli, kako pomagati. Na občinskem otroškem parlamentu so otroci spregovorili o svojem pogledu na izbrano temo, izbrani pa so bili tudi delegati, ki bodo Občino Trbovlje zastopali na regijskem otroškem parlamentu, ki bo potekal konec meseca marca v Trbovljah.  Ob tej priložnosti želimo ponosno sporočiti, da je Občina Trbovlje v tem tednu prejela podaljšan certifikat Mladim prijazna občina, za uspešno izvajanje ukrepov s področja vertikalnih in horizontalnih mladinskih politik. Poleg certifikata smo prejeli tudi lipo,ki so jo mladi parlamentarci ob zaključku parlamenta s podžupanom Rokom Koprivcem in podžupanjo Vesno Jesih zasadili v mestnem parku. V časovno kapsulo smo zbrali pozitivne misli za naše zanamce in jo zakopali ob korenine drevesa. Verjamemo, da bo to drevo pognalo močne korenine, kakršne si želimo, da bi jih imeli naši otroci.