Zasavski šporhet: 10 dni za zasavska kulinarična doživetja

212

Kulinarični festival Zasavski šporhet bomo zaokrožili s ponudbo lokalnih gostincev iz Zasavja, ki bodo od 29. septembra do 8. oktobra pripravljali tradicionalne zasavske jedi na tradicionalen ali sodoben način.

Zasavska kulinarika ni tako prepoznavna, kot to velja za nekatere druge regije, vendar v naših dolinah še dobro vemo, kaj so kuhale naše babice. Rudarske družine so večinoma jedle doma pridelano hrano. Gojili so zelenjavo, sadje, kuhali kompote, delali so močnike in razne kaše. Sladkali so s suhim sadjem, za zabelo pa uporabljali ocvirke, mast in živalska olja. Z veseljem so sedli za mizo, ko je bil na krožnikih grenadirmarš in zraven velika skleda solate. Otroci so bili veseli, ko so mame naredile knapovsko sonce. Odrasli so se razvajali z žitno kavo – projo, pili so tudi bunkuc, ob slavjih pa šnops.

Čeprav je bila delavska prehrana skromna, so bile jedi dobrega okusa in so se na naših krožnikih ohranile vse do danes. Z izvirnimi prilagoditvami in posodobitvami, pa lokalni gostinski ponudniki iz njih pripravljajo tudi okusne pojedine in kulinarična doživetja, na katera vabimo tudi vas. Tedenske ponudbe zasavskih jedi in/ali kulinarične dogodke za vas pripravljajo: GALERIJA IN RESTAVRACIJA ZASAVSKI GURMAN, GOSTILNA BRIN, GOSTILNICA MALA MALCA, GOSTILNA BIGMAN, GOSTILNA MARTIN, PIZZERIJA DIMNIK, GOSTILNA RAČIČ, RESTAVRACIJA K5, RESTAVRACIJA MILENA.

Za vas smo pripravili 10 dni zasavskih kulinaričnih doživetij iz Zasavskega šporheta. Doživite in okusite jih tudi vi!