Župan Občine Moravče se pridružuje protestu proti agresiji na Ukrajino

471

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic je danes, 2. marca 2022, pred občinsko zgradbo dvignil ukrajinsko zastavo in se z minuto molka poklonil vsem žrtvam ruske agresije na Ukrajino. V svojem nagovoru je povedal, da ta brezobzirni napad žali naša prijateljska čustva do velikega ruskega naroda, ki je v zgodovini dal svetu največja imena kulture in umetniškega ustvarjanja. Avtoritarni Putinov režim s svojimi neodgovornimi dejanji ogroža mir v Evropi, s svojimi grožnjami pa tudi preživetje sveta.

Namesto državniške modrosti pri skupnih prizadevanjih za varnost in sodelovanje v Evropi smo priča brutalni agresiji na neodvisno državo, ki ima v skladu z načelom o samoodločbi narodov pravico, da odloča o svojih političnih, gospodarskih in varnostnih povezavah. To isto pravico smo si v svoje roke vzeli tudi Slovenci, ko smo se odločili za samostojno državo v okviru Evropske unije in zveze NATO.

Še je čas, da se Ruska vojska umakne iz Ukrajine, da se vzpostavi premirje in se začnejo resni pogovori o dobrososedskih odnosih. V 21. stoletju in po dveh svetovnih vojnah vojaški napad ne sme in ne more biti način razreševanja nasprotij. Že jutri bo za to prepozno: preveč bo žrtev, preveč uničenih življenj, mest in pokrajin. Kolovodje napada na Ukrajino čaka mednarodno sodišče za vojne zločine. Na nas pa je, da danes pomagamo ljudem v Ukrajini: s humanitarno pomočjo, s sprejemom morebitnih beguncev, pa tudi s podporo uporu proti okupatorju. To je naša dolžnost, če hočemo v teh težkih časih ostati odgovorni in etični državljani sveta. Slava Ukrajini!