Župan odkril spominsko tablo ob 150-letnici moravške knjižnice

378

Včeraj, 22. decembra 2021, je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic na poslopju Knjižnice Moravče slovesno odkril spominsko tablo ob 150-letnici prve moravške čitalnice. V svojem govoru je opisal zgodovinske razmere, ki so vodile do tega pomembnega dogodka. Leta 1848, ki velja za pomlad narodov, so se prebudili tudi manjši narodi, ki še niso imeli svoje države. V naslednjih desetletjih nastanejo tudi na Slovenskem tabori, čitalnice in telovadna društva, ki so zbirala ljudstvo in dvigovala narodno zavest. Ljubljansko društvo Sokol je 13. avgusta 1871 organiziralo svoj zlet v Moravčah, ki se ga je udeležilo mnogo domačinov. Navdušenje je bilo tako veliko, da so povorko obmetavali s  cvetjem in moravška godba je igrala njim v čast. Komaj se je obisk dobro zaključil, so pod vodstvom dekana Janka Tomana ustanovili moravško čitalnico in podružnico Sokola. Ta se  je obdržala do druge svetovne vojne, ko se člani pridružijo odporu in Osvobodilni fronti.

Čitalnica v Moravčah je za branje pridobila kmečki živelj, ki ga je bilo takrat na Moravškem 93%. Mnogi med njimi niso bili pismeni. Tako so bile čitalnice bolj bralnice kot knjižnice. Med igrami so prednjačile komične enodejanke in preprostejše gledališke zgodbe, pri glasbi pa petje ob spremljavi klavirja. Toda Moravčani so bili navdušeni, da so vse to lahko poslušali in brali v domačem slovenskem jeziku. Prirejali so tudi družabne dogodke, ples in tombolo. Ker za čitalniška dogajanja v Moravčah ni bilo posebnega prostora, so se dobivali v moravških gostilnah. Zahvaljujoč Sokolom in čitalnici je Moravška dolina usodne preizkušnje 20. stoletja pričakala z visoko slovensko zavestjo.

Odkritja spominske table so se udeležili nekateri občinski svetniki, blagoslov pa je daroval upokojeni profesor Teološke fakultete v Ljubljani dr. Bogdan Dolenc.