Extempore 2021

622

Na najvišjem zasavskem vrhu je konec tedna potekalo umetnostno srečanje Extempore Artkum Društva za umetnost – Kum. Odprli so tudi razstavo akademskega slikarja Janeza Kneza, čigar dela so že na ogled v Loki pri Zidanem Mostu, Hrastniku in Zagorju. Z razstavami je Trbovlje obeležilo obletnico rojstva trboveljskega izjemnega likovnika in tudi pobudnika extempora Artkum.

Ekstempore je v zadnjih letih nekoliko drugačen. Slikarjem se pridružujejo tudi umetniki, katerih izrazna sredstva najdemo v fotografiji, kamnu, glini pa tudi volni. Artkum je tako v zadnjih letih prvič gostil fotografe kot so Janez Pelko in Bojan Dremelj ter Vukašin Šabot. Extempore postaja tudi mednarodni, saj je lani gostil umetnike iz  Avstrije, letos pa tudi iz Norveške. Extempore Kum ni nikoli omejeval gostujočih umetnikov, jim je pa v zadnjih dveh letih poleg proste teme ponudil doden izziv, letos Janeza Kneza. Tako je bil tokrat najpogosteje uporabljen motiv Kum v različnih podobah in tehnikah. Med udeleženci je tudi več širše znanih slikarskih imen, denimo Zoran Poznič, Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Lojze Adamlje, Tina Konec, Maja Pogačnik.

Extempore Artkum ni tekmovalne narave. Glavni namen je ustvarjalno druženje. Tudi izborov najboljših del ni bilo nikoli, razstavljene in na ogled so vse stvaritve. Ustvarjalci svoja dela tudi podarijo društvu, ki ima že 30-letno zbirko.

Udeleženci kot tudi organizator poudarjajo, da sta dober ambient in gostoljubnost upraviteljev Doma postala stalnica. Slikanje, risanje, fotografija, kiparjenje ter druga umetniška izrazna sredstva pomembno vplivajo na boljše počutje ljudi, zato je prav, da je v Sloveniji tovrstnih dogodkov vse več. Navdušeni so tudi udeleženci, ki se radi vračajo. V kulturnem delu programa so spregovorili Knezov sin Mišo, akademski slikar Lojze Adamlje, predsednik društva Zoran Cvar in predstavnik JSKD Trbovlje in glasbenik Blaž Rojko. Z odličnim glasbenim vložkom so odprtje razstave pospremili Eva Rojko, Izabela Hace, Mateja Fele in Areh Mahkovic.

Pripravil: Roman Turnšek