Site icon ETV informativni portal

Župan Občine Moravče se pridružuje protestu proti agresiji na Ukrajino

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic je danes, 2. marca 2022, pred občinsko zgradbo dvignil ukrajinsko zastavo in se z minuto molka poklonil vsem žrtvam ruske agresije na Ukrajino. V svojem nagovoru je povedal, da ta brezobzirni napad žali naša prijateljska čustva do velikega ruskega naroda, ki je v zgodovini dal svetu največja imena kulture in umetniškega ustvarjanja. Avtoritarni Putinov režim s svojimi neodgovornimi dejanji ogroža mir v Evropi, s svojimi grožnjami pa tudi preživetje sveta.

Namesto državniške modrosti pri skupnih prizadevanjih za varnost in sodelovanje v Evropi smo priča brutalni agresiji na neodvisno državo, ki ima v skladu z načelom o samoodločbi narodov pravico, da odloča o svojih političnih, gospodarskih in varnostnih povezavah. To isto pravico smo si v svoje roke vzeli tudi Slovenci, ko smo se odločili za samostojno državo v okviru Evropske unije in zveze NATO.

Še je čas, da se Ruska vojska umakne iz Ukrajine, da se vzpostavi premirje in se začnejo resni pogovori o dobrososedskih odnosih. V 21. stoletju in po dveh svetovnih vojnah vojaški napad ne sme in ne more biti način razreševanja nasprotij. Že jutri bo za to prepozno: preveč bo žrtev, preveč uničenih življenj, mest in pokrajin. Kolovodje napada na Ukrajino čaka mednarodno sodišče za vojne zločine. Na nas pa je, da danes pomagamo ljudem v Ukrajini: s humanitarno pomočjo, s sprejemom morebitnih beguncev, pa tudi s podporo uporu proti okupatorju. To je naša dolžnost, če hočemo v teh težkih časih ostati odgovorni in etični državljani sveta. Slava Ukrajini!       

Exit mobile version